Skriva ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Köttfärsgratäng med duchessepotatis

Köttfärsgratäng med duchessepotatis recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Inga recensioner
  • Författare: Sara Lindberg
  • Förberedelsetid: 20 min
  • Koktid: 25 min
  • Total tid: 45 min
  • Utbyte: 4 portioner 1x
  • Kategori: Huvudrätt
  • Metod: Ugnsbakad
  • Kök: Svensk

Beskrivning

 

Köttfärsgratäng med duchessepotatis recept, en lyxig och enkel rätt! Följ detta recept för en krämig gratäng med fluffigt potatismos.


Ingredienser

Skala

Duchessepotatis:

  • 1/2 kilo potatis
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl grädde
  • Salt & peppar

Köttfärsås:

  • Smör
  • 1 pressad vitlök
  • 600 g köttfärs
  • 1 liten finhackad lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk oxfond
  • 1 msk chilisås
  • 2.5 dl crème fraîche
  • 1 kryddmått timjan
  • Salt & peppar

Instruktioner

  • Ställ ugnen på 225°C
  • Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk
  • Hetta upp smör i en stekpanna och fräs löken tills den blir mjuk
  • Vänd ner köttfärsen och stek tills den är genomstekt
  • Tillsätt tomatpuré, crème fraîche, oxfond, chilisås, timjan, samt salt och peppar, och låt sjuda upp
  • Mosa den kokta potatisen med potatiskross och blanda ner äggulor och grädde
  • Spritsa eller klicka ut potatismoset i kanterna av en stekpanna och lägg köttfärsröran i mitten
  • Strö över ost och gratinera i ugnen i 10-15 minuter tills gratängen fått fin färg
  • Servera och njut!


Näring

  • Serveringsstorlek: 1 portion
  • Kalorier: 520 kcal
  • Socker: 6 g
  • Natrium: 750 mg
  • Fett: 32 g
  • Kolhydrater: 40 g
  • Fiber: 4 g
  • Protein: 25 g
  • Kolesterol: 140 mg