Beskrivning
Köttfärsgratäng med duchessepotatis recept, en lyxig och enkel rätt! Följ detta recept för en krämig gratäng med fluffigt potatismos.
Ingredienser
Skala
Duchessepotatis:
- 1/2 kilo potatis
- 2 äggulor
- 1/2 dl grädde
- Salt & peppar
Köttfärsås:
- Smör
- 1 pressad vitlök
- 600 g köttfärs
- 1 liten finhackad lök
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk oxfond
- 1 msk chilisås
- 2.5 dl crème fraîche
- 1 kryddmått timjan
- Salt & peppar
Instruktioner
- Ställ ugnen på 225°C
- Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk
- Hetta upp smör i en stekpanna och fräs löken tills den blir mjuk
- Vänd ner köttfärsen och stek tills den är genomstekt
- Tillsätt tomatpuré, crème fraîche, oxfond, chilisås, timjan, samt salt och peppar, och låt sjuda upp
- Mosa den kokta potatisen med potatiskross och blanda ner äggulor och grädde
- Spritsa eller klicka ut potatismoset i kanterna av en stekpanna och lägg köttfärsröran i mitten
- Strö över ost och gratinera i ugnen i 10-15 minuter tills gratängen fått fin färg
- Servera och njut!
Näring
- Serveringsstorlek: 1 portion
- Kalorier: 520 kcal
- Socker: 6 g
- Natrium: 750 mg
- Fett: 32 g
- Kolhydrater: 40 g
- Fiber: 4 g
- Protein: 25 g
- Kolesterol: 140 mg