Skriva ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Mormor Britas tekakor

Mormor Britas tekakor recept: Klassiker du måste prova!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Inga recensioner
  • Författare: Sara Lindberg
  • Förberedelsetid: 45 min
  • Koktid: 15 min
  • Total tid: 1 hour
  • Utbyte: 26 tekakor 1x
  • Kategori: Ugnsbakad
  • Metod: Ugnsbakad
  • Kök: Svensk

Beskrivning

 

Baka Mormor Britas tekakor hemma! Ett beprövat recept på mjuka, smakrika tekakor som smälter i munnen. Följ enkla steg och njut av nybakat!


Ingredienser

Skala
  • Gröt:
  • 5 dl havregryn
  • 8 dl vatten
  • 2 tsk salt

Häll ned i gröten:

  • 1 dl sirap
  • 8 dl kall mjölk
  • 140 g smör

Blanda i:

  • 2 liter mjöl
  • 0.5 liter rågsikt
  • 50 g jäst

Instruktioner

  • Koka gröten: Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull och koka i 3 minuter.
  • Ta av från plattan och låt kastrullen vara kvar på plattan. Tillsätt smöret och låt det smälta helt i gröten. Häll sedan i sirap och mjölk och blanda tills allt är utblandat.
  • Smula jästen i en bunke. Kontrollera att grötblandningen är max 37 grader. Häll över grötblandningen i bunken med jästen och lös upp den. Tillsätt mjölet, lite i taget. Degen kommer vara lös.
  • Häll ut rejält med mjöl på bakbordet och lägg ut degen. Knåda lite och dela degen i 30 bitar. Forma till tekakor och lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
  • Nagga tekakorna och låt jäsa i ca 30 minuter.
  • Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter tills de fått fin färg.
  • Ät och njut, de är också supergoda när de inte är varma.


Näring

  • Serveringsstorlek: 1 tekaka
  • Kalorier: 180 kcal
  • Socker: 3 g
  • Natrium: 200 mg
  • Fett: 5 g
  • Kolhydrater: 30 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 4 g
  • Kolesterol: 10 mg