Beskrivning
Baka Mormor Britas tekakor hemma! Ett beprövat recept på mjuka, smakrika tekakor som smälter i munnen. Följ enkla steg och njut av nybakat!
Ingredienser
Skala
- Gröt:
- 5 dl havregryn
- 8 dl vatten
- 2 tsk salt
Häll ned i gröten:
- 1 dl sirap
- 8 dl kall mjölk
- 140 g smör
Blanda i:
- 2 liter mjöl
- 0.5 liter rågsikt
- 50 g jäst
Instruktioner
- Koka gröten: Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull och koka i 3 minuter.
- Ta av från plattan och låt kastrullen vara kvar på plattan. Tillsätt smöret och låt det smälta helt i gröten. Häll sedan i sirap och mjölk och blanda tills allt är utblandat.
- Smula jästen i en bunke. Kontrollera att grötblandningen är max 37 grader. Häll över grötblandningen i bunken med jästen och lös upp den. Tillsätt mjölet, lite i taget. Degen kommer vara lös.
- Häll ut rejält med mjöl på bakbordet och lägg ut degen. Knåda lite och dela degen i 30 bitar. Forma till tekakor och lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
- Nagga tekakorna och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter tills de fått fin färg.
- Ät och njut, de är också supergoda när de inte är varma.
Näring
- Serveringsstorlek: 1 tekaka
- Kalorier: 180 kcal
- Socker: 3 g
- Natrium: 200 mg
- Fett: 5 g
- Kolhydrater: 30 g
- Fiber: 2 g
- Protein: 4 g
- Kolesterol: 10 mg