Beskrivning
Så gör du ryttarkaka, en ljuvligt god och kladdig kaka med choklad och kokos. Snabbt, enkelt och garanterat uppskattat!
Ingredienser
Skala
Kladdkaka:
- 225 g smör (80% fetthalt)
- 3.5 dl (315 g) strösocker
- 2 dl (170 g) farinsocker
- 1 nypa (1 g) vaniljpulver
- 4 st (280 g) ägg
- 3 dl (210 g) vetemjöl
- 1 dl (40 g) kakao
- 1 nypa (1 g) salt
Kokostosca:
- 75 g smör (80% fetthalt)
- 1 dl (140 g) ljus sirap
- 1 dl (135 g) strösocker
- 1 dl (150 g) vispgrädde (40% fetthalt)
- 1 nypa (1 g) salt
- 5 dl (200 g) kokflingor
Instruktioner
Kladdkaka:
- – Sätt ugnen på 175°C
- – Smält smöret i en kastrull på låg värme
- – Klä en 24 cm rund springform med bakplåtspapper, använd lite smält smör för att fästa papperet
- – Blanda alla ingredienser i en skål (sikta gärna mjöl, kakao och farinsocker för att undvika klumpar)
- – Häll smeten i formen och använd en spatel för att jämna ut
- – Grädda kakan i ugnen i 175°C i cirka 26 minuter, den ska vara torr vid kanterna men fortfarande kladdig i mitten
- – Låt kakan stå på rumstemperatur medan du förbereder kokostoscan
Kokostosca:
- – Håll ugnen på 175°C
- – Blanda smör, sirap, socker, vispgrädde och salt i en kastrull och värm på medelvärme
- – När smöret har smält och ingredienserna är blandade, tillsätt kokflingorna
- – Fortsätt koka blandningen tills den börjar koka lätt, och låt sjuda i cirka 5 minuter under ständig omrörning, tills den fått en ljusbrun färg
- – Häll försiktigt kokostoscan över den avsvalnade kladdkakan och sprid ut den jämnt
- – Grädda kakan ytterligare 18 minuter i ugnen på 175°C
- – Låt kakan svalna till rumstemperatur och förvara den i kylskåp i minst 4 timmar innan servering
- – Kakan smakar ännu bättre om den förbereds dagen innan
- – Servera gärna med lite vispgrädde eller vaniljglass
Näring
- Serveringsstorlek: 1 bit
- Kalorier: 420 kcal
- Socker: 36 g
- Natrium: 120 mg
- Fett: 22 g
- Kolhydrater: 50 g
- Fiber: 2 g
- Protein: 5 g
- Kolesterol: 90 mg