Skriva ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Ryttarkaka

Så bakar du Ryttarkaka: enkelt & supergott recept!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Inga recensioner
  • Författare: Sara Lindberg
  • Förberedelsetid: 15 min
  • Koktid: 45 min
  • Total tid: 1 hour
  • Utbyte: 12 bitar 1x
  • Kategori: Dessert
  • Metod: Ugnsbakad
  • Kök: Svensk

Beskrivning

 

Så gör du ryttarkaka, en ljuvligt god och kladdig kaka med choklad och kokos. Snabbt, enkelt och garanterat uppskattat!


Ingredienser

Skala

Kladdkaka:

  • 225 g smör (80% fetthalt)
  • 3.5 dl (315 g) strösocker
  • 2 dl (170 g) farinsocker
  • 1 nypa (1 g) vaniljpulver
  • 4 st (280 g) ägg
  • 3 dl (210 g) vetemjöl
  • 1 dl (40 g) kakao
  • 1 nypa (1 g) salt

Kokostosca:

  • 75 g smör (80% fetthalt)
  • 1 dl (140 g) ljus sirap
  • 1 dl (135 g) strösocker
  • 1 dl (150 g) vispgrädde (40% fetthalt)
  • 1 nypa (1 g) salt
  • 5 dl (200 g) kokflingor

Instruktioner

Kladdkaka:

  • – Sätt ugnen på 175°C
  • – Smält smöret i en kastrull på låg värme
  • – Klä en 24 cm rund springform med bakplåtspapper, använd lite smält smör för att fästa papperet
  • – Blanda alla ingredienser i en skål (sikta gärna mjöl, kakao och farinsocker för att undvika klumpar)
  • – Häll smeten i formen och använd en spatel för att jämna ut
  • – Grädda kakan i ugnen i 175°C i cirka 26 minuter, den ska vara torr vid kanterna men fortfarande kladdig i mitten
  • – Låt kakan stå på rumstemperatur medan du förbereder kokostoscan

Kokostosca:

  • – Håll ugnen på 175°C
  • – Blanda smör, sirap, socker, vispgrädde och salt i en kastrull och värm på medelvärme
  • – När smöret har smält och ingredienserna är blandade, tillsätt kokflingorna
  • – Fortsätt koka blandningen tills den börjar koka lätt, och låt sjuda i cirka 5 minuter under ständig omrörning, tills den fått en ljusbrun färg
  • – Häll försiktigt kokostoscan över den avsvalnade kladdkakan och sprid ut den jämnt
  • – Grädda kakan ytterligare 18 minuter i ugnen på 175°C
  • – Låt kakan svalna till rumstemperatur och förvara den i kylskåp i minst 4 timmar innan servering
  • – Kakan smakar ännu bättre om den förbereds dagen innan
  • – Servera gärna med lite vispgrädde eller vaniljglass


Näring

  • Serveringsstorlek: 1 bit
  • Kalorier: 420 kcal
  • Socker: 36 g
  • Natrium: 120 mg
  • Fett: 22 g
  • Kolhydrater: 50 g
  • Fiber: 2 g
  • Protein: 5 g
  • Kolesterol: 90 mg