Karelska surbröd i panna: klassiskt recept du måste testa

Vill du prova något riktigt traditionellt, rustikt och otroligt gott? Då är Karelska surbröd i panna något för dig. Det här är ett enkelt recept med djupa rötter i karelska mattraditioner, tillagat direkt i stekpannan – perfekt när du vill skapa något genuint utan ugn.
Innehållsförteckning
Vad är Karelska surbröd?
Karelska surbröd är ett klassiskt jäst bröd från Karelen, ofta stekt i panna i stället för att bakas i ugn. Det här surdegsdoftande brödet har funnits i generationer och var en vanlig rätt i finska hushåll. Brödet är känt för sin milda syrlighet, mjuka konsistens och fina stekyta – en smak av historia, bokstavligen.
Ingredienser
Här är allt du behöver för att baka dina egna karelska surbröd hemma. Degen är enkel att arbeta med, och tillbehören går att variera efter smak.
Ingrediens | Mängd |
Smör, smält | 200 g |
Ägg | 3 st |
Torrjäst eller färsk jäst | 2 tsk / 25 g |
Salt | 1 ½ tsk |
Mjölk | 5 dl |
Vetemjöl | ca ½ dl |
Till stekning: | |
Smör | 75 g |
Till servering (valfritt): | |
Strösocker | Enligt smak |
Sylt eller färska bär | Enligt smak |
Smetana, honung, saltgurka | Enligt smak |
Ost, skinka, grönsaker | Enligt smak |
Steg för steg: Så bakar jag Karelska surbröd i panna
Här följer en tydlig genomgång av varje moment i receptet. Ta god tid på dig och njut av processen – det är en viktig del av matlagningen.
- Värm mjölken till 37 °C och vispa ner ägg och salt.
- Blanda jästen med lite mjöl och rör ner i mjölkblandningen.
- Tillsätt resten av mjölet lite i taget, rör hela tiden.
- Häll i det smälta smöret och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa övertäckt i 2 timmar på en varm plats.
- Stjälp ut degen på ett mjölat bord, rulla till en längd och dela i ca 30 bitar.
- Forma till runda bullar och lägg på mjölat bakplåtspapper.
- Platta till varje bulle lätt, täck med bakduk och jäs i ytterligare 1 timme.
- Hetta upp en stekpanna med smör.
- Platta försiktigt ut en bulle i taget till en tunn kaka.
- Stek 3–4 åt gången, några minuter per sida, tills de får fin färg.
- Lägg bröden på ett fat och täck med folie under tiden.
- Servera som de är, med socker, bär eller fyllning som frallor.

Proffstips för perfekta Karelska surbröd
För att få riktigt lyckade Karelska surbröd i panna finns några knep jag alltid följer:
- Använd rumstempererade ingredienser – det underlättar jäsningen.
- Täck degen noggrant under jäsningen så att ytan inte torkar.
- Låt stekpannan bli riktigt het innan du börjar steka.
- Vänd bröden försiktigt så att de inte tappar formen.
Serveringsförslag och goda tillbehör
Karelska surbröd är otroligt mångsidiga. Jag serverar dem ofta på olika sätt beroende på tillfälle:
- Som frukostbröd med ost, skinka och färska grönsaker.
- Till fika med smetana, sylt eller färska bär.
- Som tillbehör till soppa eller gryta – brödet suger upp smakerna fint.
Vill du göra något extra? Prova att ringla lite honung över och toppa med saltgurka. Den kontrasten är både oväntad och god.
Här är några recept du kanske gillar
Tekakor i stekpanna: Mjuka och snabba bröd som också steks i panna – perfekt till frukost eller mellanmål.
Baka bröd med oliver, bacon och ost: Ett smakrikt bröd som kombinerar sälta och ostighet – underbart som tilltugg till soppa.
Lättbakat billigt bröd: Ett enkelt vardagsbröd som kräver få ingredienser men ger stor smak.
Kalljäst grytbröd: Ett bröd med lång jästid för dig som vill ha maximal smak och frasig skorpa utan att behöva knåda.

Förvaring och uppvärmning
Jag förvarar mina Karelska surbröd i en lufttät burk i kylskåpet – de håller sig färska i upp till 3 dagar. När jag vill värma dem igen använder jag helst stekpannan snabbt på medelvärme. Det återställer både smaken och texturen bäst. Mikrovågsugn fungerar, men ger inte samma frasiga yta.
Gillade du det här receptet på Karelska surbröd i panna? Berätta gärna i kommentarerna hur det gick – jag vill höra vad du tyckte!
Vanliga frågor (FAQ)
Kan jag göra Karelska surbröd utan jäst?
Ja, men resultatet blir mindre luftigt. Använd i så fall bakpulver, men smaken förändras något.
Hur länge håller Karelska surbröd?
De håller sig goda i upp till 3 dagar i kylskåp i en lufttät behållare.
Kan jag använda färsk jäst istället för torrjäst?
Absolut. Använd 25 g färsk jäst som ersättning för 2 tsk torrjäst.
Går det att göra degen i förväg?
Ja, degen kan jäsa i kylen över natten. Ta fram den i god tid innan stekning så den blir rumstempererad.
Vad passar bäst till Karelska surbröd?
Brödet passar med allt från smetana och sylt till ost, skinka eller soppa – det är ett mångsidigt bröd.

Karelska surbröd i panna: klassiskt recept du måste testa
- Förberedelsetid: 15 min
- Koktid: 45 min
- Total tid: 1 hour
- Utbyte: 30 bröd 1x
- Kategori: Bröd
- Metod: Stekning
- Kök: Karelskt
Beskrivning
Lär dig baka Karelska surbröd i panna från grunden. Enkelt recept med klassisk smak – rustikt, mättande och klart på nolltid. Missa inte!
Ingredienser
deg:
- 200 g smör, smält
- 3 ägg
- 2 tsk torrjäst (eller 25 g färsk jäst)
- 1 1/2 tsk salt
- 5 dl mjölk
- ca 1/2 dl vetemjöl
till stekning:
- 75 g smör
till servering (valfritt):
- strösocker
- sylt eller färska bär
- smetana, honung, saltgurka
- ost
- skinka
- grönsaker (t.ex. tomat och gurka)
Instruktioner
- Värm mjölken till 37°C och vispa ner ägg och salt.
- Blanda jästen med lite mjöl och rör ner i mjölkblandningen.
- Tillsätt resten av mjölet lite i taget, rör hela tiden.
- Häll i det smälta smöret och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa övertäckt i 2 timmar på en varm plats.
- Stjälp ut degen på ett mjölat bord, rulla till en längd och dela i ca 30 bitar.
- Forma till runda bullar och lägg på mjölat bakplåtspapper.
- Platta till varje bulle lätt, täck med bakduk och jäs i ytterligare 1 timme.
- Hetta upp en stekpanna med smör.
- Platta försiktigt ut en bulle i taget till en tunn kaka.
- Stek 3–4 åt gången, några minuter per sida, tills de får fin färg.
- Lägg bröden på ett fat och täck med folie under tiden.
- Servera som de är, med socker, bär eller fyllning som frallor.
Näring
- Serveringsstorlek: 1 bröd
- Kalorier: 145 kcal
- Socker: 1 g
- Natrium: 190 mg
- Fett: 7 g
- Kolhydrater: 17 g
- Fiber: 0,5 g
- Protein: 3,5 g
- Kolesterol: 40 mg