Svenska köttbullar med potatispuré: klassisk husmanskost

Svenska köttbullar

Älskar det? Dela det!

Svenska köttbullar med potatispuré är en älskad rätt som både väcker nostalgi och tillfredsställer hungriga magar. I det här receptet visar jag hur du enkelt får till den perfekta balansen mellan smak, konsistens och tradition.

Vad är svenska köttbullar med potatispuré?

Svenska köttbullar är en klassisk husmansrätt med anor från 1700-talet. De serveras ofta med potatispuré, lingon och inlagd gurka. Det finns små variationer över landet, men grunden är alltid densamma – kärlek och enkelhet.

Ingredienser

IngrediensMängd
Blandfärs295 g
Ströbröd0,5 dl
Vispgrädde1 dl + 0,5 dl + 3 dl
Vatten9 msk
Gul lök0,5 st
Smör45 g
Ägg1 st
SaltEfter smak
PepparEfter smak
Mjölk0,5 dl
Mjölig potatis300 g
Lingon1 dl
Strösocker0,5 msk + 6 msk
Japansk soja1 tsk
Gurka0,5 liten
Vinäger3 msk
Citron (valfritt)Några droppar

Steg-för-steg: så lagar jag rätten

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Blanda vinäger, vatten och socker tills sockret lösts upp. Skiva gurkan tunt och lägg i lagen.
  3. Blanda lingon och socker. Rör om då och då tills sockret löser sig, mosa ev. några lingon.
  4. Finhacka löken och stek i smör tills mjuk.
  5. Blanda ströbröd med vispgrädde och låt svälla några minuter.
  6. Blanda färs, ägg, ströbrödsblandningen, stekt lök, salt och peppar.
  7. Stek en provbulle för att testa kryddningen.
  8. Rulla och stek köttbullar gyllenbruna. Ta ur dem och deglacera pannan med lite vatten.
  9. Häll i grädde, koka upp och låt puttra till en sås. Smaka av med soja, salt, peppar och ev. citron.
  10. Värm grädde och mjölk. Häll av vattnet från potatisen och låt ånga av.
  11. Pressa potatisen och tillsätt gräddmjölk lite i taget.
  12. Rör ner en klick smör och smaka av med salt och peppar.
  13. Servera köttbullarna med potatispuré, gräddsås, lingon och inlagd gurka
Svenska köttbullar
Svenska köttbullar | koktips.se

Proffstips för perfekta svenska köttbullar

För att lyckas med svenska köttbullar varje gång gäller det att tänka på detaljerna:

  • Stek löken långsamt – den ska bli mjuk, inte bränd.
  • Testa alltid kryddningen med en liten provbulle innan du formar resten.
  • Använd kall vätska i färssmeten så håller köttbullarna ihop bättre.
  • Låt färsen vila i kylen en stund innan stekning, då blir de saftigare.
  • Undvik att packa färsen för hårt – rulla med lätt hand för luftig konsistens.

Serveringsförslag och tillbehör

Jag gillar att servera svenska köttbullar med potatispuré på ett stort fat – det känns både hemtrevligt och inbjudande. Lingonen ger syra, gurkan fräschör och såsen binder ihop allt. Vill du komplettera måltiden?

  • Knäckebröd och smör – en klassiker vid sidan av.
  • Pressgurka – för ett friskare alternativ.
  • Ett glas mjölk eller lingondricka – för barnvänlig servering.
  • Rårörda lingon – ger en lyxigare känsla än färdigköpta.

Här är några recept du kanske också gillar

Köttbullar i brunsås – klassisk krämig husmanskost: Ett smakrikt alternativ till den traditionella varianten – perfekt med potatis eller pressgurka.

Köttfärsbiffar med rostad potatis och krämig gräddsås: Ett robust och mustigt recept som passar hela familjen.

Raggmunk – klassiskt recept stekt till perfektion: En annan svensk husmansfavorit som gifter sig fint med lingon och fläsk.

Dillstuvad potatis med panerad torsk: Mjuk, len potatisstuvning som även fungerar som ett tillbehör till köttbullar.

Svenska köttbullar
Svenska köttbullar | koktips.se

Förvaring och uppvärmning

Om du får rester över (vilket inte är säkert!), förvara dem i en lufttät burk i kylen. Håller sig fräscha i upp till 3 dagar. Vid uppvärmning:

  • Värm köttbullarna i panna med lite smör för bäst resultat.
  • Mikrovågsugn fungerar, men de kan torka ut – täck gärna med lock.
  • Potatispurén värms bäst långsamt på låg värme under omrörning.

Testa att laga svenska köttbullar med potatispuré hemma – och glöm inte att skriva en kommentar om hur det gick!

Vanliga frågor (FAQ)

Kan jag göra svenska köttbullar utan ströbröd?

Ja, men konsistensen blir annorlunda. Potatismjöl eller havregryn är alternativ.

Hur länge håller svenska köttbullar i kylen?

Rätten håller sig i kylen i upp till 3 dagar om den förvaras lufttätt.

Kan jag använda kycklingfärs istället för blandfärs?

Ja, men smaken och saftigheten förändras. Tillsätt lite extra fett för bättre resultat.

Vad gör jag om potatispurén blir för lös?

Tillsätt mer pressad potatis och rör om. Undvik att tillsätta mjöl.

Kan jag förbereda svenska köttbullar i förväg?

Ja, forma och förvara i kylen. Stek dem precis innan servering för bästa smak.

Skriva ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Svenska köttbullar

Svenska köttbullar med potatispuré: klassisk husmanskost

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Inga recensioner
  • Författare: Sara Lindberg
  • Förberedelsetid: 20 min
  • Koktid: 30 min
  • Total tid: 50 min
  • Utbyte: 3 port 1x
  • Kategori: Middag
  • Metod: Steka
  • Kök: Svensk

Beskrivning

Lär dig laga svenska köttbullar med potatispuré – ett traditionellt recept med krämig puré, perfekt kryddade bollar och äkta svensk matglädje.


Ingredienser

Skala
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 msk strösocker
  • 295 g blandfärs
  • 0,5 gurka, liten
  • 3 msk vinäger
  • 45 g smör
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk japansk soja
  • 0,5 dl mjölk
  • 300 g mjölig potatis
  • 1 dl lingon
  • 0,5 dl ströbröd
  • 9 msk vatten
  • Salt
  • 3 dl vispgrädde
  • Peppar
  • 1 ägg
  • 6 msk strösocker
  • Citron (valfritt)

Instruktioner

  • Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  • Blanda vinäger, vatten och socker tills sockret lösts upp. Skiva gurkan tunt och lägg i lagen.
  • Blanda lingon och socker. Rör om då och då tills sockret löser sig, mosa ev. några lingon.
  • Finhacka löken och stek i smör tills mjuk.
  • Blanda ströbröd med vispgrädde och låt svälla några minuter.
  • Blanda färs, ägg, ströbrödsblandningen, stekt lök, salt och peppar.
  • Stek en provbulle för att testa kryddningen.
  • Rulla och stek köttbullar gyllenbruna. Ta ur dem och deglacera pannan med lite vatten.
  • Häll i grädde, koka upp och låt puttra till en sås. Smaka av med soja, salt, peppar och ev. citron.
  • Värm grädde och mjölk. Häll av vattnet från potatisen och låt ånga av.
  • Pressa potatisen och tillsätt gräddmjölk lite i taget.
  • Rör ner en klick smör och smaka av med salt och peppar.
  • Servera köttbullarna med potatispuré, gräddsås, lingon och inlagd gurka.


Näring

  • Serveringsstorlek: 1 portion
  • Kalorier: 690 kcal
  • Socker: 12 g
  • Natrium: 1,4 g
  • Fett: 45 g
  • Kolhydrater: 40 g
  • Fiber: 3 g
  • Protein: 25 g
  • Kolesterol: 165 mg

Älskar det? Dela det!

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Receptbetyg 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star