Krispiga zucchinibiffar: enkla, nyttiga och perfekta till vardags

Zucchinibiffar

Älskar det? Dela det!

Letar du efter ett enkelt, nyttigt och smakrikt recept på zucchinibiffar? Då har du hittat rätt! I det här receptet delar jag med mig av mitt favoritsätt att laga zucchinibiffar – krispiga på utsidan, mjuka inuti och fulla av smak. Det bästa? Du behöver bara några få ingredienser och en stekpanna.

Vad är zucchinibiffar?

Zucchinibiffar är vegetariska biffar gjorda främst av riven zucchini. De är populära i många europeiska kök och kan varieras i oändlighet. Visste du att zucchinin ursprungligen kommer från Italien, där den kallas “zucchina” och har använts i traditionella rätter i hundratals år?

Ingredienser

IngrediensMängd
Ägg1 st
Mjölk1 dl
Vetemjöl45 g (ca ¾ dl)
Olja till stekningValfritt
Morot, grovriven50 g (ca ½ dl)
Svartpeppar¼ tsk (eller efter smak)
Zucchini, grovriven1 liten (ca 150 g eller 1 dl)
Gul lök, tunt skivad¼ liten (ca 50 g eller ½ dl)
Salt¼ tsk (eller efter smak)

Steg-för-steg: Så lagar jag mina zucchinibiffar

  1. Lägg zucchinin, moroten och löken i en bunke.
  2. Tillsätt ägg, mjölk, vetemjöl, salt och peppar.
  3. Rör ihop till en tjock smet.
  4. Hetta upp en stekpanna med lite olja.
  5. Klicka ut smeten och forma små biffar, platta till dem.
  6. Stek 2–3 minuter per sida tills gyllenbruna.
  7. Låt rinna av på hushållspapper. Servera varma med crème fraiche eller sallad.
Zucchinibiffar
Zucchinibiffar | koktips.se

Mina bästa tips

För att få biffarna riktigt krispiga pressar jag ur så mycket vätska som möjligt ur zucchinin innan jag blandar den i smeten. Det gör en enorm skillnad.

Ett vanligt misstag är att ha för mycket vätska, vilket gör att biffarna inte håller ihop. Använd gärna ett durkslag eller kökshandduk för att krama ur zucchinin.

Vill du spara tid? Riv morot och zucchini på förhand och förvara i en lufttät burk i kylen.

Serveringstips och goda tillbehör

Jag älskar att servera mina zucchinibiffar tillsammans med en klick crème fraiche och en fräsch grönsallad. Det balanserar de milda smakerna i biffarna och ger en fin kontrast i både konsistens och färg.

Andra goda tillbehör är:

  • Ugnsrostade rotfrukter
  • Tzatziki eller örtyoghurt
  • Quinoa eller bulgur för en matigare måltid
  • Ett glas kall citronvatten eller lättöl
Zucchinibiffar
Zucchinibiffar | koktips.se

Här är några recept du kanske gillar

Så förvarar och värmer jag upp zucchinibiffarna

Om det blir biffar över brukar jag förvara dem i en lufttät glasburk i kylskåpet. De håller sig fräscha i upp till tre dagar.

När jag vill värma dem igen, använder jag helst stekpannan på medelvärme – det gör att biffarna behåller sin krispighet. Mikrovågsugn funkar också, men då blir de något mjukare.

Jag undviker att frysa dem, eftersom konsistensen förändras och de kan bli vattniga när de tinas.

Har du testat mina zucchinibiffar? Berätta gärna vad du tyckte i kommentarsfältet – jag vill gärna höra dina tankar!

Vanliga frågor (FAQ)

Kan jag göra zucchinibiffar utan ägg?

Ja, du kan ersätta ägget med en matsked chiafrön blandade med vatten – det fungerar som bindemedel.

Hur länge håller zucchinibiffar i kylen?

De håller i upp till tre dagar i en tättslutande behållare.

Kan jag använda havremjöl istället för vetemjöl?

Absolut, det går bra – men smaken och konsistensen blir något annorlunda.

Måste jag använda morot i receptet?

Nej, men den tillför både sötma och färg. Du kan också testa med rödbeta eller palsternacka.

Kan jag laga zucchinibiffar i ugn?

Ja, men de blir inte lika krispiga som när de steks. Använd gärna varmluft och baka dem på 200°C i cirka 20 minuter.

Skriva ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zucchinibiffar

Krispiga zucchinibiffar: enkla, nyttiga och perfekta till vardags

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Inga recensioner
  • Författare: Sara Lindberg
  • Förberedelsetid: 10 min
  • Koktid: 10 min
  • Total tid: 20 min
  • Utbyte: 4 biffar 1x
  • Kategori: Vegetariskt
  • Metod: Stekning
  • Kök: Svensk

Beskrivning

Så lagar du zucchinibiffar som är både enkla, veganska och supergoda. Ett hälsosamt val för hela familjen – receptet överraskar!


Ingredienser

Skala
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 45 g vetemjöl (ca ¾ dl)
  • Olja till stekning (valfritt)
  • 50 g morot, grovriven (ca ½ dl)
  • 1/4 tsk svartpeppar (eller efter smak)
  • 1 liten zucchini (ca 150 g eller 1 dl), grovriven
  • 1/4 liten gul lök (ca 50 g eller ½ dl), tunt skivad
  • 1/4 tsk salt (eller efter smak)

Instruktioner

  • Lägg zucchinin, moroten och löken i en bunke.
  • Tillsätt ägg, mjölk, vetemjöl, salt och peppar.
  • Rör ihop till en tjock smet.
  • Hetta upp en stekpanna med lite olja.
  • Klicka ut smeten och forma små biffar, platta till dem.
  • Stek 2–3 minuter per sida tills gyllenbruna.
  • Låt rinna av på hushållspapper. Servera varma med crème fraiche eller sallad.


Näring

  • Serveringsstorlek: 2 biffar
  • Kalorier: 120 kcal
  • Socker: 2 g
  • Natrium: 220 mg
  • Fett: 6 g
  • Kolhydrater: 12 g
  • Fiber: 1.5 g
  • Protein: 4 g
  • Kolesterol: 45 mg

Älskar det? Dela det!

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Receptbetyg 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star