Havrekakor med kolakräm: segmjuka och ljuvliga

Att baka havrekakor med kolakräm hemma är både enkelt och belönande. Det här receptet ger dig segmjuka kakor med krämig kolafyllning – perfekta till fikat eller som gåva.
Innehållsförteckning
Vad är havrekakor med kolakräm?
Havrekakor med kolakräm är klassiska småkakor som kombinerar den rustika smaken av havre med en söt, krämig kolafyllning. De har sitt ursprung i det svenska folkhemmet och har länge varit ett populärt inslag på kakfatet. Ett vanligt sätt att servera dem är i små aluminiumformar, precis som i mormors kök.
Ingredienser
Ingrediens | Mängd |
Socker | 3 dl |
Smör | 320 g |
Ägg | 1 st |
Havregryn | 3 dl |
Vetemjöl | 5 dl |
Bakpulver | 4 tsk |
Kolakräm
Ingrediens | Mängd |
Kakao | 2 msk |
Smör | 145 g |
Vaniljsocker | 2 msk |
Grädde | 5 msk |
Mjöl | 1 msk |
Florsocker | 3 dl |
Steg-för-steg: Så bakar jag mina havrekakor med kolakräm
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Tillsätt det avsvalnade smöret i äggsmeten.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner till en jämn smet.
- Fyll aluminiumformar till knappt hälften.
- Grädda i 175°C i ca 12–15 minuter.
- Blanda alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull.
- Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar.
- Häll ca 1 msk kolakräm i mitten på varje kaka medan de är varma.
- Låt svalna innan servering.

Mina bästa tips för perfekta havrekakor med kolakräm
För att få riktigt segmjuka havrekakor med kolakräm gäller det att inte övergrädda dem – de ska kännas lite mjuka när de tas ut ur ugnen, de sätter sig när de svalnar. Använd smör av hög kvalitet för bästa smak och konsistens. Låt kolakrämen svalna lite innan du lägger den på kakorna – då blir det lättare att dosera rätt mängd.
Vanliga misstag att undvika:
- Att grädda för länge – kakorna blir torra.
- Att använda margarin istället för smör – smaken försämras.
- Att hälla på kolakräm innan den tjocknat – då rinner den av.
Serveringsförslag och passande tillbehör
Havrekakor med kolakräm passar perfekt till en kopp starkt kaffe eller ett glas kall mjölk. Servera dem gärna på ett fint kakfat med lite florsocker över för en festligare känsla. De gör sig även bra som gå-bort-present – slå in dem i cellofan och knyt med ett band.
För variation kan du servera kakorna med en klick lättvispad grädde eller en kula vaniljglass, vilket förhöjer upplevelsen ytterligare och passar bra vid festligare tillfällen.
Här är några recept du också kanske gillar
Kolabullar på smördeg: Snabba och frasiga bullar fyllda med söt kolakräm – ett härligt alternativ till traditionella småkakor.
Havrerutor med Dumle – lättbakat och oemotståndligt gott: En kombination av seg havrebotten och mjuk choklad – enkel njutning i varje tugga.
Kolasnittar – 5 enkla steg till seg och knäckig kaka: Klassiska småkakor med knäckig kolasmak – alltid ett uppskattat tillskott på kakfatet.

Förvaring och uppvärmning
Förvara havrekakorna med kolakräm i en tät burk i kylen. De håller sig fräscha i upp till fem dagar. Vill du återfå lite av den nybakade känslan, kan du värma dem i några sekunder i mikrovågsugn – bara så pass att kolakrämen blir mjuk igen utan att smälta helt.
Se till att kakorna är helt avsvalnade innan de läggs i burk, annars blir de mjuka och fuktiga i onödan.
Har du testat havrekakorna med kolakräm? Berätta gärna hur det gick i kommentarsfältet!
Vanliga frågor (FAQ)
Kan jag göra havrekakor med kolakräm utan ägg?
Ja, det går att ersätta ägget med 1 msk majsstärkelse blandat med 2 msk vatten. Konsistensen blir något annorlunda, men smaken bevaras.
Vad är bästa sättet att förvara havrekakor med kolakräm?
Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp. De håller sig goda i upp till fem dagar.
Kan jag använda margarin istället för smör?
Smör ger en rikare smak och bättre konsistens, men margarin fungerar i nödfall.
Hur länge håller kakorna?
Om de förvaras kallt i tät burk håller de sig färska i upp till fem dagar.
Kan receptet göras i förväg?
Absolut, du kan baka kakorna dagen innan och förvara dem svalt. De är faktiskt ännu godare dagen efter när smakerna satt sig.

Havrekakor med kolakräm: segmjuka och ljuvliga
- Förberedelsetid: 15 min
- Koktid: 15 min
- Total tid: 30 min
- Utbyte: 25 kakor 1x
- Kategori: Småkakor
- Metod: Ugn
- Kök: Svensk
Beskrivning
Havrekakor med kolakräm som kombinerar knaprig yta med krämig kola. Enkla att baka, svåra att motstå – testa detta populära recept idag!
Ingredienser
- 3 dl socker
- 320 g smör
- 1 ägg
- 3 dl havregryn
- 5 dl vetemjöl
- 4 tsk bakpulver
Kolakräm
- 2 msk kakao
- 145 g smör
- 2 msk vaniljsocker
- 5 msk grädde
- 1 msk mjöl
- 3 dl florsocker
Instruktioner
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Tillsätt det avsvalnade smöret i äggsmeten.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner till en jämn smet.
- Fyll aluminiumformar till knappt hälften.
- Grädda i 175°C i ca 12–15 minuter.
- Blanda alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull.
- Koka upp under omrörning tills krämen tjocknar.
- Häll ca 1 msk kolakräm i mitten på varje kaka medan de är varma.
- Låt svalna innan servering.
Näring
- Serveringsstorlek: 1 kaka
- Kalorier: 180 kcal
- Socker: 14 g
- Natrium: 90 mg
- Fett: 10 g
- Kolhydrater: 20 g
- Fiber: 1 g
- Protein: 2 g
- Kolesterol: 25 mg