Krispiga Lök och Baconchips med Ost: Perfekt Snaxrecept!

Det här receptet på krispiga lök- och baconchips med ost är ett fantastiskt alternativ till vanliga snacks. Kombinationen av smält ost, karamelliserad lök och knaperstekt bacon gör det här till ett riktigt smakrikt snax. Jag älskar hur enkelt det är att göra – bara några ingredienser och en ugn!
Innehållsförteckning
Vad är Krispiga Lök och Baconchips med Ost?
Krispiga baconchips med lök och ost är ett ugnsbakat snacks där ost smälts till ett knaprigt lager och toppas med smakrika ingredienser. Rätten är inspirerad av amerikanska ”cheese crisps”, men här har jag lagt till svensk touch med karamelliserad lök och rökt paprika.
Ingredienser
Här är allt du behöver för att göra detta goda och enkla recept:
Ingrediens | Mängd |
Gul lök (skivad i ringar) | 1 st |
Lökpulver | ½ tsk |
Parmesanost (riven) | 50 g |
Vitlökspulver | ½ tsk |
Rökt paprikapulver | ½ tsk |
Riven mozzarella | 140 g |
Bacon (i små bitar) | 2 skivor |
Svartpeppar | ½ tsk |
Salt | Efter smak |
Farinsocker | 1 msk |
Steg-för-steg: Så gör jag mina baconchips
- Förvärm ugnen till 200°C och klä en bakplåt (ca 25 x 15 cm) med bakplåtspapper.
- Strö ut mozzarellan jämnt över bakplåten.
- Lägg lökringarna ovanpå den rivna osten.
- Strö ut baconbitarna jämt över lökringarna.
- Krydda med lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver, svartpeppar, salt och farinsocker.
- Toppa med riven parmesan för extra krispighet.
- Grädda i ugnen i 10–15 minuter tills osten bubblar och får en gyllene färg.
- Låt svalna en stund innan servering så att chipsen blir krispiga.

Proffstips
För att få riktigt krispiga baconchips är det viktigt att sprida ut mozzarellan jämnt – då smälter den till ett jämnt lager som blir gyllene och krispigt. Undvik att lägga för mycket topping på ett och samma ställe, det kan göra chipsen sega. Ett annat tips är att låta dem svalna helt innan servering – de stelnar och blir extra knapriga när de får vila några minuter.
Serveringsförslag och passande tillbehör
Jag gillar att servera mina baconchips som ett lyxigt tilltugg på fredagskvällen, gärna med en sval gräddfilssås eller aioli vid sidan. De passar också perfekt till ett glas kall öl eller en fräsch lemonad. Vill du göra en hel bricka med snacks? Kombinera baconchipsen med grönsaksstavar och några oliver – både gott och snyggt på serveringsfatet.
Här är några recept du också kanske gillar:
Potatiskakor med bacon och ost – en enkel och smakrik favorit: Ett perfekt tillbehör eller snacks med samma ljuvliga kombination av ost och bacon.
Pizzabullar med bacon – snurror fulla av smak: Små, mättande godsaker som passar lika bra på picknick som till fredagsmyset.
Paj utan pajskal med bacon – krämigt och lättlagat: Ett smart och smakrikt alternativ om du gillar enkla rätter med mycket ost och bacon.
Tortilla-snittar med Västerbottensost – perfekt som förrätt eller mingelmat: Krispiga, ostiga och enkla att förbereda – ett givet inslag på snackstallriken.

Förvaring och uppvärmning
Om du får chips över (vilket sällan händer hemma hos mig!), så kan du förvara dem i en lufttät burk i kylskåpet. De håller sig fräscha i upp till två dagar. När du vill värma upp dem igen, lägg dem på en bakplåt och sätt in dem i ugnen på 175°C i några minuter – de blir som nya. Mikrovågsugn rekommenderas inte, eftersom chipsen då kan förlora sin krispighet.
Testa gärna mitt recept på baconchips och berätta vad du tyckte i kommentarerna!
Vanliga frågor (FAQ)
Kan jag göra baconchips utan parmesan?
Ja, men parmesan ger en extra krispighet och sälta. Utan den blir chipsen något mjukare.
Vad är bästa sättet att förvara baconchips?
Förvara dem i en lufttät burk i kylen. De håller sig fräscha i cirka två dagar.
Kan jag använda kalkonbacon istället för vanligt bacon?
Absolut! Kalkonbacon fungerar fint och ger en lite magrare variant.
Hur länge håller baconchipsen?
I kylskåp håller de sig i upp till två dagar utan att förlora smak och textur.
Kan man göra baconchips i förväg?
Ja, men låt dem svalna helt och förvara dem torrt för bästa resultat vid servering.
Måste jag använda farinsocker?
Farinsocker ger en lätt karamellisering och djupare smak, men kan uteslutas om du vill ha ett mindre sött resultat.

Krispiga Lök och Baconchips med Ost: Perfekt Snaxrecept!
- Förberedelsetid: 10 min
- Koktid: 15 min
- Total tid: 30 min
- Utbyte: 2 port 1x
- Kategori: Snacks
- Metod: Ugn
- Kök: Svensk
Beskrivning
Upptäck receptet på krispiga lök- och baconchips med ost! Perfekt snacks för alla tillfällen. Lätt att göra och full av smak. Testa idag!
Ingredienser
- 1 gul lök, skivad i ringar
- 1/2 tsk lökpulver
- 50 g parmesanost, riven
- 1/2 tsk vitlökspulver
- 1/2 tsk rökt paprikapulver
- 140 g riven mozzarella
- 2 skivor bacon, skurna i små bitar
- 1/2 tsk svartpeppar
- Salt efter smak
- 1 msk farinsocker
Instruktioner
- Förvärm ugnen till 200°C och klä en bakplåt (ca 25 x 15 cm) med bakplåtspapper.
- Strö ut mozzarellan jämnt över bakplåten.
- Lägg lökringarna ovanpå den rivna osten.
- Strö ut baconbitarna jämt över lökringarna.
- Krydda med lökpulver, vitlökspulver, paprikapulver, svartpeppar, salt och farinsocker.
- Toppa med riven parmesan för extra krispighet.
- Grädda i ugnen i 10–15 minuter tills osten bubblar och får en gyllene färg.
- Låt svalna en stund innan servering så att chipsen blir krispiga.
Näring
- Serveringsstorlek: 1 port
- Kalorier: 270 kcal
- Socker: 2 g
- Natrium: 520 mg
- Fett: 22 g
- Kolhydrater: 22 g
- Fiber: 0,5 g
- Protein: 14 g
- Kolesterol: 45 mg