Fyllda pastarullar i ugn: enkel middag som imponerar

Fyllda pastarullar

Älskar det? Dela det!

Fyllda pastarullar är den perfekta kombinationen av smak, textur och presentation. Med en fyllning som doftar av örter och en gratinerad yta som bubblar i ugnen, är det här en rätt som imponerar utan att vara komplicerad.

Vad är fyllda pastarullar?

Fyllda pastarullar är en klassisk italiensk rätt där rörformad pasta fylls med en smakrik sås och bakas i ugn med ost och bechamelsås. Traditionellt kommer rätten från Emilia-Romagna-regionen, och har blivit populär i hela världen tack vare dess variationsmöjligheter och mustiga smak.

Ingredienser

Här är allt du behöver för att laga fyllda pastarullar i ugn:

IngrediensMängd
Morötter2 st
Lök1 st
Oregano2 tsk
Varm mjölk5 dl
Smör50 g
Salt och malen pepparEfter smak
Rött vin1 dl
Vitlöksklyftor2 st
Krossade tomater2 burkar (à 400 g)
Blandfärs eller nötfärs600 g
Selleristjälkar3 st
Riven mozzarella100 g
Vetemjöl40 g
OlivoljaEfter behov
Riven muskotnötEfter smak
Bacon, pancetta eller skinka90 g
Riven parmesan90 g
SockerEfter smak
Köttbuljong2 dl
Basilika, färskEfter smak
Rigatoni-pasta400 g

Så lagar jag fyllda pastarullar i ugn: steg för steg

  1. Finhacka lök, vitlök, morötter, selleri och bacon.
  2. Hetta upp olivolja i en stor panna. Fräs bacon, tillsätt lök och vitlök och låt det mjukna utan att få färg.
  3. Tillsätt morötter, selleri och oregano. Stek tills grönsakerna är mjuka och lätt gyllene, ca 10 minuter. Ta ur pannan.
  4. Stek färsen i lite olja i samma panna tills den fått färg.
  5. Lägg tillbaka grönsakerna och tillsätt krossade tomater, köttbuljong, rödvin, salt och socker.
  6. Låt såsen puttra under lock i 30 minuter, sedan utan lock i ytterligare 30 minuter. Rör då och då. Avsluta med hackad basilika.
  7. Sätt ugnen på 190°C.
  8. Koka rigatoni i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Häll av vattnet – pastan ska vara fast.
  1. Gör bechamelsåsen: smält smör i en kastrull, vispa ner mjölet. Häll i mjölken lite i taget under vispning så att inga klumpar bildas.
  2. Sjud i 5 minuter under ständig omrörning. Smaka av med salt, peppar och riven muskot.
  3. Rör ner hälften av parmesanen och mozzarellan i den varma såsen.
  4. Smörj en ugnsform lätt med olja.
  5. Ställ pastarören tätt i formen och fyll dem med köttfärssåsen.
  6. Häll över bechamelsåsen och toppa med resten av osten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter tills gratängen bubblar och ytan är gyllene.
Fyllda pastarullar
Fyllda pastarullar | koktips.se

Mina bästa tips för fyllda pastarullar

För bästa resultat:

  • Låt köttfärssåsen koka länge – det bygger smakdjup.
  • Använd al dente-kokt pasta så att rullarna inte blir för mjuka i ugnen.
  • Rör bechamelsåsen noggrant för att undvika klumpar.

Vanliga misstag att undvika:

  • Överkoka pastan.
  • Fyll rullarna för tidigt innan såsen svalnat något – då spricker de lätt.

Tidsbesparande hack:

  • Förbered köttfärssåsen dagen innan.
  • Använd en spritspåse för att enkelt fylla pastarören.

Serveringsförslag & tillbehör

Jag gillar att servera fyllda pastarullar med en enkel grönsallad med citronvinaigrette. Ett glas rött vin, gärna Sangiovese, passar utmärkt till. För en komplett måltid – lägg till ett rustikt bröd vid sidan och avsluta med en lätt panna cotta.

Här är några recept du kanske gillar

Fyllda pastarullar
Fyllda pastarullar | koktips.se

Förvaring och uppvärmning

Förvara rester i en lufttät behållare i kylskåpet. Rätten håller sig fräsch i upp till 3 dagar. För att återuppvärma, värm i ugn på 150°C tills den är genomvarm – det bevarar både smak och konsistens bättre än mikrovågsugn.

Testa mina fyllda pastarullar i ugn och skriv gärna vad du tyckte i kommentarerna!

Vanliga frågor  (FAQ)

Kan jag göra fyllda pastarullar utan kött?

Ja, byt ut färsen mot exempelvis linser, svamp eller spenat för ett vegetariskt alternativ.

Vad är det bästa sättet att förvara fyllda pastarullar?

Förvara dem i kylen i en tättslutande behållare. De håller i upp till 3 dagar.

Kan jag använda annan pasta än rigatoni?

Ja, cannelloni eller stora snäckor fungerar också bra för att fylla och gratinera.

Hur länge håller fyllda pastarullar i kylskåp?

Rätten håller sig fräsch i cirka tre dagar om den förvaras rätt.

Kan jag förbereda receptet i förväg?

Absolut. Både köttfärssåsen och bechamelsåsen kan göras dagen innan, och pastarullarna kan monteras och gräddas precis före servering.

Skriva ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Fyllda pastarullar

Fyllda pastarullar i ugn: enkel middag som imponerar

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Inga recensioner
  • Författare: Sara Lindberg
  • Förberedelsetid: 30 min
  • Koktid: 1 hour
  • Total tid: 1 hour 30 minutes
  • Utbyte: 6 port 1x
  • Kategori: Middag
  • Metod: Ugnsbakad
  • Kök: Italiensk

Beskrivning

Laga fyllda pastarullar med ost, spenat eller köttfärs. En krämig, ugnsbakad favorit som kombinerar smak, enkelhet och riktig matglädje.


Ingredienser

Skala
  • 2 morötter
  • 1 lök
  • 2 tsk oregano
  • 5 dl varm mjölk
  • 50 g smör
  • Salt och malen peppar
  • 1 dl rött vin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 600 g blandfärs eller nötfärs
  • 3 selleristjälkar
  • 100 g riven mozzarella
  • 40 g vetemjöl
  • Olivolja
  • Riven muskotnöt
  • 90 g bacon, pancetta eller skinka
  • 90 g riven parmesan
  • Socker
  • 2 dl köttbuljong
  • Basilika, färsk
  • 400 g rigatoni-pasta

Instruktioner

  • Finhacka lök, vitlök, morötter, selleri och bacon.
  • Hetta upp olivolja i en stor panna. Fräs bacon, tillsätt lök och vitlök och låt det mjukna utan att få färg.
  • Tillsätt morötter, selleri och oregano. Stek tills grönsakerna är mjuka och lätt gyllene, ca 10 minuter. Ta ur pannan.
  • Stek färsen i lite olja i samma panna tills den fått färg.
  • Lägg tillbaka grönsakerna och tillsätt krossade tomater, köttbuljong, rödvin, salt och socker.
  • Låt såsen puttra under lock i 30 minuter, sedan utan lock i ytterligare 30 minuter. Rör då och då. Avsluta med hackad basilika.
  • Sätt ugnen på 190°C.
  • Koka rigatoni i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Häll av vattnet – pastan ska vara fast.
  • Gör bechamelsåsen: smält smör i en kastrull, vispa ner mjölet. Häll i mjölken lite i taget under vispning så att inga klumpar bildas.
  • Sjud i 5 minuter under ständig omrörning. Smaka av med salt, peppar och riven muskot.
  • Rör ner hälften av parmesanen och mozzarellan i den varma såsen.
  • Smörj en ugnsform lätt med olja.
  • Ställ pastarören tätt i formen och fyll dem med köttfärssåsen.
  • Häll över bechamelsåsen och toppa med resten av osten.
  • Grädda mitt i ugnen i 30 minuter tills gratängen bubblar och ytan är gyllene.


Näring

  • Serveringsstorlek: 1 portion
  • Kalorier: 620 kcal
  • Socker: 8 g
  • Natrium: 1.1 g
  • Fett: 32 g
  • Kolhydrater: 45 g
  • Fiber: 5 g
  • Protein: 35 g
  • Kolesterol: 95 mg

Älskar det? Dela det!

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Receptbetyg 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star