Glutenfri Lax och Räktårta: festlig & enkel att göra

Glutenfri Lax och Räktårta

Älskar det? Dela det!

Att bjuda på en Glutenfri Lax och Räktårta är mitt bästa knep när jag vill imponera utan att stå timmar i köket. Denna krämiga och smakrika tårta är perfekt till sommarens högtider, bufféer eller när du vill lyxa till det lite extra – helt utan gluten. Kombinationen av kallrökt lax, räkor, färskost och dill gör den till en riktig publikfavorit.

Vad är Glutenfri Lax och Räktårta?

Glutenfri Lax och Räktårta är en kall matig tårta som ofta serveras vid festliga tillfällen. Den är inspirerad av klassisk svensk smörgåstårta men är fri från gluten och ofta lättare i smaken. Ursprunget tros vara en modern tolkning av skärgårdsköket, där fisk och skaldjur står i centrum.

Ingredienser

Här är allt du behöver för att lyckas med denna tårta:

IngrediensMängd
Skalade räkor200 g
Smör50 g
Salt½ tsk
Peppar1 krm
Gelatinblad4–5 st
Röd stenbitsrom3 msk
Kallrökt lax200 g
Naturell färskost (Philadelphia)200 g
Finhackad dill2 msk
Rödlök1 liten
Finhackad gräslök2 msk
Hårdkokta ägg3 st
Dijonsenap1 msk
Pepparrot (på burk)1–2 msk
Citron, saften½ st
Crème fraiche3 dl
Majonnäs1 dl
Mörkt glutenfritt lågkolhydratbröd (LCHF typ)200 g

Steg för steg: Så gör jag min Glutenfria Lax och Räktårta

Här följer de exakta tillagningsstegen för att skapa en riktigt god Glutenfri Lax och Räktårta – följ dem noggrant för bästa resultat:

  1. Mixa brödet till smulor och blanda med smält smör.
  2. Tryck ut i en springform med bakpapper, ca 25 cm i diameter.
  3. Ställ formen i frysen.
  4. Koka äggen och hacka dem grovt.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5–10 minuter.
  6. Vispa färskost, crème fraiche och majonnäs slätt.
  7. Tillsätt pepparrot, dijon, stenbitsrom, hackade kryddor och rödlök.
  8. Grovhacka räkorna och strimla laxen.
  9. Pressa citronen i en liten kastrull, värm upp och tillsätt gelatinbladen.
  10. Häll citron- och gelatinblandningen i smeten och blanda väl.
  11. Tillsätt de grovhackade äggen, smaka av med salt och peppar.
  12. Ta ut formen från frysen och häll smeten ovanpå.
  13. Täck med plastfolie och ställ kallt i minst 6 timmar.
  14. Garnera med dill, stenbitsrom, räkor och citron vid servering.
Glutenfri Lax och Räktårta
Glutenfri Lax och Räktårta | koktips.se

Proffstips för den bästa Glutenfria Lax och Räktårtan

  • Se till att alla ingredienser är kalla innan du börjar.
  • Vispa inte smeten för hårt – det ska bli luftigt men inte rinnigt.
  • Undvik att salta för mycket innan gelatinblandningen är i, då smakerna utvecklas efter kyltiden.
  • Ett tips: gör tårtan dagen innan för att låta smakerna sätta sig.

Serveringsförslag och passande tillbehör

När jag serverar min Glutenfria Lax och Räktårta, vill jag att den ska kännas både lyxig och inbjudande. Lägg gärna upp den på ett fat med en bädd av salladsblad och dekorera med extra dill, citronklyftor och ett par hela räkor ovanpå.

Tillbehör som passar bra:

  • En fräsch grönsallad med citronvinaigrette
  • Ett glas kallt vitt vin eller mousserande vatten med citron
  • Ljust glutenfritt bröd eller fröknäcke vid sidan

Här är några recept du kanske också gillar

Omelettrullar med spenat och laxfyllning: En lättlagad och proteinrik rätt med lax som passar både till vardag och buffé.

Spröda räkbullar med söt chilisås: Krispiga och smakrika räkbullar – ett perfekt tilltugg till sommarens fester.

Vit sparris med räkor och hollandaisesås: En lyxig förrätt med somriga toner som kompletterar skaldjursteman perfekt.

Västerbottenpaj – klassiskt recept som imponerar: Ett smakrikt pajalternativ som passar lika bra på midsommarbordet som till kräftskivan.

Glutenfri Lax och Räktårta
Glutenfri Lax och Räktårta | koktips.se

Förvaring och uppvärmning

Om det blir rester (vilket sällan händer), förvarar jag tårtan i kylskåp i en tättslutande burk eller väl plastad form. Den håller sig fräsch i upp till 2 dygn i kyl.

Den här rätten ska inte värmas i ugn eller mikro – servera den alltid kall. Vill du fräscha upp den innan servering kan du lägga på ny garnering precis innan.

Prova gärna min Glutenfria Lax och Räktårta och berätta hur det blev! Kommentera nedan och dela med dina vänner.

Vanliga frågor (FAQ)

Kan jag göra Glutenfri Lax och Räktårta utan gelatin?

Ja, men konsistensen blir lösare – använd ev. agar agar som vegetariskt alternativ.

Vad är bästa sättet att förvara Glutenfri Lax och Räktårta?

I kylen, tätt försluten. Håller sig god i upp till 2 dagar.

Kan jag byta ut laxen mot något annat?

Ja, kallrökt makrill eller gravad lax fungerar bra.

Hur långt i förväg kan jag göra tårtan?

Gör den gärna dagen innan – den blir ännu godare efter att ha stått kallt över natten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Glutenfri Lax och Räktårta

Glutenfri Lax och Räktårta: festlig & enkel att göra

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Sara Lindberg
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 0 min
  • Total Time: 6 hour 30 minutes (inkl. kyltid)
  • Yield: 10 bitar
  • Category: Förrätt
  • Method: Ingen ugn
  • Cuisine: Svensk

Beskrivning

Glutenfri Lax och Räktårta – perfekt till fest, midsommar eller buffé. Fräsch, lyxig och enkel att göra. Upptäck receptet alla pratar om!


Ingredienser

  • 200 g skalade räkor
  • 50 g smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 4–5 gelatinblad
  • 3 msk röd stenbitsrom
  • 200 g kallrökt lax
  • 200 g naturell färskost (Philadelphia)
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 3 hårdkokta ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1–2 msk pepparrot på burk
  • 1/2 citron, saften
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 200 g mörkt glutenfritt lågkolhydratbröd som LCHF Kavring


Instruktioner

  • Mixa brödet till smulor och blanda med smält smör.
  • Tryck ut i en springform med bakpapper, ca 25 cm i diameter.
  • Ställ formen i frysen.
  • Koka äggen och hacka dem grovt.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
  • Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt.
  • Tillsätt pepparrot, dijon, stenbitsrom, hackade kryddor och rödlök.
  • Grovhacka räkorna och strimla laxen.
  • Pressa citronen i en liten kastrull, värm upp och tillsätt gelatinbladen.
  • Häll citron- och gelatinblandningen i smeten och blanda väl.
  • Tillsätt de grovhackade äggen, smaka av med salt och peppar.
  • Ta ut formen från frysen och häll smeten ovanpå.
  • Täck med plastfolie och ställ kallt i minst 6 timmar.
  • Garnera med dill, stenbitsrom, räkor och citron vid servering.


Näring

  • Serving Size: 1 bit
  • Calories: 320 kcal
  • Sugar: 2 g
  • Sodium: 480 mg
  • Fat: 28 g
  • Carbohydrates: 4 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 12 g
  • Cholesterol: 120 mg

Älskar det? Dela det!

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star