Glutenfri Lax och Räktårta: festlig & enkel att göra

Att bjuda på en Glutenfri Lax och Räktårta är mitt bästa knep när jag vill imponera utan att stå timmar i köket. Denna krämiga och smakrika tårta är perfekt till sommarens högtider, bufféer eller när du vill lyxa till det lite extra – helt utan gluten. Kombinationen av kallrökt lax, räkor, färskost och dill gör den till en riktig publikfavorit.
Innehållsförteckning
Vad är Glutenfri Lax och Räktårta?
Glutenfri Lax och Räktårta är en kall matig tårta som ofta serveras vid festliga tillfällen. Den är inspirerad av klassisk svensk smörgåstårta men är fri från gluten och ofta lättare i smaken. Ursprunget tros vara en modern tolkning av skärgårdsköket, där fisk och skaldjur står i centrum.
Ingredienser
Här är allt du behöver för att lyckas med denna tårta:
Ingrediens | Mängd |
Skalade räkor | 200 g |
Smör | 50 g |
Salt | ½ tsk |
Peppar | 1 krm |
Gelatinblad | 4–5 st |
Röd stenbitsrom | 3 msk |
Kallrökt lax | 200 g |
Naturell färskost (Philadelphia) | 200 g |
Finhackad dill | 2 msk |
Rödlök | 1 liten |
Finhackad gräslök | 2 msk |
Hårdkokta ägg | 3 st |
Dijonsenap | 1 msk |
Pepparrot (på burk) | 1–2 msk |
Citron, saften | ½ st |
Crème fraiche | 3 dl |
Majonnäs | 1 dl |
Mörkt glutenfritt lågkolhydratbröd (LCHF typ) | 200 g |
Steg för steg: Så gör jag min Glutenfria Lax och Räktårta
Här följer de exakta tillagningsstegen för att skapa en riktigt god Glutenfri Lax och Räktårta – följ dem noggrant för bästa resultat:
- Mixa brödet till smulor och blanda med smält smör.
- Tryck ut i en springform med bakpapper, ca 25 cm i diameter.
- Ställ formen i frysen.
- Koka äggen och hacka dem grovt.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5–10 minuter.
- Vispa färskost, crème fraiche och majonnäs slätt.
- Tillsätt pepparrot, dijon, stenbitsrom, hackade kryddor och rödlök.
- Grovhacka räkorna och strimla laxen.
- Pressa citronen i en liten kastrull, värm upp och tillsätt gelatinbladen.
- Häll citron- och gelatinblandningen i smeten och blanda väl.
- Tillsätt de grovhackade äggen, smaka av med salt och peppar.
- Ta ut formen från frysen och häll smeten ovanpå.
- Täck med plastfolie och ställ kallt i minst 6 timmar.
- Garnera med dill, stenbitsrom, räkor och citron vid servering.

Proffstips för den bästa Glutenfria Lax och Räktårtan
- Se till att alla ingredienser är kalla innan du börjar.
- Vispa inte smeten för hårt – det ska bli luftigt men inte rinnigt.
- Undvik att salta för mycket innan gelatinblandningen är i, då smakerna utvecklas efter kyltiden.
- Ett tips: gör tårtan dagen innan för att låta smakerna sätta sig.
Serveringsförslag och passande tillbehör
När jag serverar min Glutenfria Lax och Räktårta, vill jag att den ska kännas både lyxig och inbjudande. Lägg gärna upp den på ett fat med en bädd av salladsblad och dekorera med extra dill, citronklyftor och ett par hela räkor ovanpå.
Tillbehör som passar bra:
- En fräsch grönsallad med citronvinaigrette
- Ett glas kallt vitt vin eller mousserande vatten med citron
- Ljust glutenfritt bröd eller fröknäcke vid sidan
Här är några recept du kanske också gillar
Omelettrullar med spenat och laxfyllning: En lättlagad och proteinrik rätt med lax som passar både till vardag och buffé.
Spröda räkbullar med söt chilisås: Krispiga och smakrika räkbullar – ett perfekt tilltugg till sommarens fester.
Vit sparris med räkor och hollandaisesås: En lyxig förrätt med somriga toner som kompletterar skaldjursteman perfekt.
Västerbottenpaj – klassiskt recept som imponerar: Ett smakrikt pajalternativ som passar lika bra på midsommarbordet som till kräftskivan.

Förvaring och uppvärmning
Om det blir rester (vilket sällan händer), förvarar jag tårtan i kylskåp i en tättslutande burk eller väl plastad form. Den håller sig fräsch i upp till 2 dygn i kyl.
Den här rätten ska inte värmas i ugn eller mikro – servera den alltid kall. Vill du fräscha upp den innan servering kan du lägga på ny garnering precis innan.
Prova gärna min Glutenfria Lax och Räktårta och berätta hur det blev! Kommentera nedan och dela med dina vänner.
Vanliga frågor (FAQ)
Kan jag göra Glutenfri Lax och Räktårta utan gelatin?
Ja, men konsistensen blir lösare – använd ev. agar agar som vegetariskt alternativ.
Vad är bästa sättet att förvara Glutenfri Lax och Räktårta?
I kylen, tätt försluten. Håller sig god i upp till 2 dagar.
Kan jag byta ut laxen mot något annat?
Ja, kallrökt makrill eller gravad lax fungerar bra.
Hur långt i förväg kan jag göra tårtan?
Gör den gärna dagen innan – den blir ännu godare efter att ha stått kallt över natten.

Glutenfri Lax och Räktårta: festlig & enkel att göra
- Prep Time: 30 min
- Cook Time: 0 min
- Total Time: 6 hour 30 minutes (inkl. kyltid)
- Yield: 10 bitar
- Category: Förrätt
- Method: Ingen ugn
- Cuisine: Svensk
Beskrivning
Glutenfri Lax och Räktårta – perfekt till fest, midsommar eller buffé. Fräsch, lyxig och enkel att göra. Upptäck receptet alla pratar om!
Ingredienser
- 200 g skalade räkor
- 50 g smör
- 1/2 tsk salt
- 1 krm peppar
- 4–5 gelatinblad
- 3 msk röd stenbitsrom
- 200 g kallrökt lax
- 200 g naturell färskost (Philadelphia)
- 2 msk finhackad dill
- 1 liten rödlök
- 2 msk finhackad gräslök
- 3 hårdkokta ägg
- 1 msk dijonsenap
- 1–2 msk pepparrot på burk
- 1/2 citron, saften
- 3 dl creme fraiche
- 1 dl majonnäs
- 200 g mörkt glutenfritt lågkolhydratbröd som LCHF Kavring
Instruktioner
- Mixa brödet till smulor och blanda med smält smör.
- Tryck ut i en springform med bakpapper, ca 25 cm i diameter.
- Ställ formen i frysen.
- Koka äggen och hacka dem grovt.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
- Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt.
- Tillsätt pepparrot, dijon, stenbitsrom, hackade kryddor och rödlök.
- Grovhacka räkorna och strimla laxen.
- Pressa citronen i en liten kastrull, värm upp och tillsätt gelatinbladen.
- Häll citron- och gelatinblandningen i smeten och blanda väl.
- Tillsätt de grovhackade äggen, smaka av med salt och peppar.
- Ta ut formen från frysen och häll smeten ovanpå.
- Täck med plastfolie och ställ kallt i minst 6 timmar.
- Garnera med dill, stenbitsrom, räkor och citron vid servering.
Näring
- Serving Size: 1 bit
- Calories: 320 kcal
- Sugar: 2 g
- Sodium: 480 mg
- Fat: 28 g
- Carbohydrates: 4 g
- Fiber: 1 g
- Protein: 12 g
- Cholesterol: 120 mg