Snabb hallonkaka: Saftig & läcker på nolltid

Snabb hallonkaka: Saftig & läcker på nolltid

Älskar det? Dela det!

När jag vill baka något snabbt och gott väljer jag alltid denna snabba hallonkaka. Den är perfekt när oväntat besök kommer eller när jag bara vill unna familjen något extra gott till kaffet.

Vad är snabb hallonkaka?

Snabb hallonkaka är en traditionell svensk sockerkaka som bakas med färska eller frysta hallon. Denna enkla variant har varit populär i svenska hem i generationer tack vare sin snabba tillagningstid och fantastiska smak.

Ingredienser

IngrediensMängd
Vetemjöl1 ½ dl
Strösocker1 ½ dl
Smör, smält50 g
Ägg1 st

Garnering:

IngrediensMängd
StrösockerFör strö
Hallon, frysta eller färska2-3 dl

Steg för steg

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
  3. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
  4. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
  5. Lägg hallonen på smeten och strö över lite socker.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min.
  7. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen.
  8. Servera gärna vaniljsås, glass eller grädde till kakan.
  9. Förvara kakan i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.
Snabb hallonkaka: Saftig & läcker på nolltid
Snabb hallonkaka | koktips.se

Professionella tips för den bästa snabba hallonkakan

När jag bakar denna kaka använder jag alltid rumstempererat ägg för bästa resultat. Vispa ägg och socker extra länge för att få luftig konsistens. Rör inte smeten för mycket efter att mjölet tillsatts – det kan göra kakan seg. Använd gärna frysta hallon direkt från frysen, de sjunker inte lika lätt i smeten. Kontrollera att kakan är klar genom att sticka in en sticka i mitten – den ska komma upp torr.

Serveringsförslag och kombinationer

Jag serverar alltid min snabba hallonkaka ljummen med vaniljsås eller lättvispad grädde. Till kafferep dukar jag upp kakan på ett vackert fat och pudrar över florsocker precis före servering. Kakan passar utmärkt till eftermiddagskaffet eller som enkel dessert. För extra lyxig känsla toppar jag ibland med färska bär och en klick crème fraiche. Den smakar också fantastisk med vaniljglass på sommaren.

Här är några recept du kanske gillar

Bästa hallonpajsrutor: Enkla att baka och supergoda – perfekt för hallonälskare

Rulltarta med hallongrädde: Lätt och läcker klassiker som kompletterar din bakglädja

Glutenfria saftiga hallonmazarinbitar: Bakglädje hemma för alla som vill variera sina hallonbakverk

Vaniljrutor med rabarber i långpanna: På 30 minuter – lika snabbt och enkelt som din hallonkaka

Snabb hallonkaka: Saftig & läcker på nolltid
Snabb hallonkaka | koktips.se

Förvaring och uppvärmning

Min snabba hallonkaka håller sig saftig i två till tre dagar om jag förvarar den i kylskåp täckt med plastfolie. Jag låter kakan komma till rumstemperatur innan servering för bästa smak. Om jag vill värma kakan lite grand sätter jag den i ugnen på 150 grader i några minuter. Bakplåtspapperet hjälper till att behålla den knapriga ytan, så jag tar aldrig bort det förrän precis före servering.

Denna snabba hallonkaka blir alltid en favorit hemma hos mig. Prova receptet och berätta gärna hur det gick!

Vanliga frågor (FAQ)

Kan jag göra snabb hallonkaka utan ägg?

Ja, du kan ersätta ägget med 3 matskedar äppelmos eller yoghurt. Kakan blir då lite tätare i konsistensen men fortfarande god.

Vilka andra bär kan jag använda istället för hallon?

Blåbär, björnbär eller hackade jordgubbar fungerar utmärkt. Använd samma mängd som angivet för hallon i receptet.

Hur länge håller sig kakan färsk?

Min snabba hallonkaka håller sig saftig i kylskåp i upp till tre dagar när den förvaras täckt med plastfolie eller i lufttät behållare.

Kan jag dubbla receptet?

Absolut! Använd då en större form eller dela smeten på två limpformar. Grädda något längre tid och kontrollera med sticka.

Varför sjunker hallonen till botten?

Mjöla hallonen lätt med vetemjöl innan du lägger dem på smeten. Frysta hallon sjunker mindre än färska, så använd gärna dem direkt från frysen.

Skriva ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Snabb hallonkaka: Saftig & läcker på nolltid

Snabb hallonkaka: Saftig & läcker på nolltid

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Inga recensioner
  • Författare: Sara Lindberg
  • Förberedelsetid: 10 minutes
  • Koktid: 40 minutes
  • Total tid: 50 minutes
  • Utbyte: 8 portioner 1x
  • Kategori: Dessert
  • Metod: Bakning
  • Kök: Svensk

Beskrivning

Lär dig baka snabb hallonkaka som blir oemotståndligt god. Enkla ingredienser, snabbt resultat. Klicka för det bästa receptet nu!


Ingredienser

Skala
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl strösocker
  • 50 g smör, smält
  • 1 ägg

Garnering:

  • strösocker
  • 23 dl hallon, frysta eller färska

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
  3. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
  4. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
  5. Lägg hallonen på smeten och strö över lite socker.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min.
  7. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen.
  8. Servera gärna vaniljsås, glass eller grädde till kakan.
  9. Förvara kakan i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.

Anteckningar:

Servera gärna med vaniljsås, glass eller grädde. Förvara kakan i bakplåtspapperet för att behålla de knapriga kanterna.


Näring

  • Serveringsstorlek: 1 bit
  • Kalorier: 180
  • Socker: 15g
  • Natrium: 45mg
  • Fett: 7g
  • Mättat fett: 4g
  • Omättat fett: 2g
  • Transfett: 0g
  • Kolhydrater: 28g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 3g
  • Kolesterol: 25mg

Älskar det? Dela det!

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Receptbetyg 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star